Cancer Core Europe (CCE) Summer School in Translational Cancer Research 2022

Europe/Lisbon
Description

 

 

 

The Summer School in Translational Cancer Research – Open to participants from all over the world. During the Summer School days, participants are offered workshops and several talks by renowned speakers from different disciplines of the entire cancer research continuum, with a special focus on personalized cancer medicine. The program facilitates networking and includes interactive sessions.

All times are in the WEST Time Zone – Western European Summer Time, Portugal (UTC+1).

Please note that due to the high demand the number of participants is limited.


The confirmed speakers and topics can be viewed on the offiscial Summerschool website: Summerschool – Cancer Core Europe

As soon as the Agenda will be final, it will be displayed here on the event page.



Hotel PortoBay Falésia
Quinta do Milharó
8200-591 Olhos de Água – Albufeira
Algarve – Portugal

 



HOSTS

 

 

ORGANIZED BY

 

SUPPORTED BY



Note: If the registration form does not open, please change your browser (e.g. to Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge) and try again.




For the currently unlikely case that safety restrictions will not allow an in-person event in Algarve, a shorter high-level virtual event will be provided and registered participants will be informed accordingly.

 


 

Registration
Speaker Registration
    • 14:00 15:00
      Arrival and Registration 1h

      Time depends on participation in workshop, official check-in time of the hotel is 02:00 PM

    • 14:00 18:00
      Optional Workshop: Project Management, Career Development 4h

      for signed-up participants only

      Speaker: Daniel Mertens (Trainer for Transferable Skills, Schiller & Mertens)
    • 19:30 21:30
      WELCOME DINNER AND GET TOGETHER 2h

      Mertens Show / Open End

    • 07:30 09:00
      BREAKFAST 1h 30m
    • 09:00 12:30
      PRECISION MEDICINE I, Chair: tbd
    • 09:00 09:15
      Welcome and Introduction 15m
    • 09:15 09:30
      Cancer Core Europe 15m
    • 09:30 10:10
      Speed Dating 40m
    • 10:10 10:40
      Proteogenomics – connecting cancer genome and proteome for personalized medicine 30m
      Speaker: Janne Lethiö (Karolinska Institutet, Sweden)
    • 10:40 10:50
      Discussion 10m
    • 10:55 11:15
      COFFEE BREAK 20m
    • 11:15 11:45
      TBD 30m
      Speaker: Päivi Östling (Karolinksa Institutet, Sweden)
    • 11:45 11:55
      Discussion 10m
    • 12:00 12:30
      TBD 30m
      Speaker: Frederick Klauschen (Ludwig-Maximilians-Universität München, Germany)
    • 12:30 12:40
      Discussion 10m
    • 13:00 15:30
      LUNCH BREAK 2h 30m
    • 15:30 18:05
      IMMUNOTHERAPY, Chair: tbd
    • 15:30 16:00
      TBD 30m
      Speaker: Benjamin Besse (Goustave Roussy, France)
    • 16:00 16:10
      Discussion 10m
    • 16:15 16:35
      COFFEE BREAK 20m
    • 16:35 17:05
      TBD 30m
      Speaker: Dirk Jäger (Heidelberg University Hospital, German Cancer Research Center and National Center for Tumor Diseases Heidelberg, Germany)
    • 17:05 17:15
      Discussion 10m
    • 17:20 17:35
      Talk Participant 1 15m
    • 17:35 17:50
      Talk Participant 2 15m
    • 17:50 18:05
      Talk Participant 3 15m
    • 18:05 18:15
      Sum up of Day 1 10m
    • 19:30 21:30
      DINNER AND GET TOGETHER 2h
    • 07:30 09:00
      BREAKFAST 1h 30m
    • 09:00 11:15
      WORKSHOPS I / TRIALS AND EARLY PHASE THERAPIES/ PREVENTION: WORKSHOPS I; Chair: Organizing team
    • 09:00 09:15
      Welcome Day 2 and distribution to MTB and CT Workshop 15m
    • 09:15 11:15
      Clinical Decision Support Systems and the CCE Molecular Tumor Board Portal 2h
      Speakers: David Tamborero (Karolinska Institutet, Sweden), Richard Baird (Cancer Research UK Cambridge Centre, United Kingdom)
    • 09:15 11:15
      How to set up clinical trials 2h
      Speaker: Irene Brana (Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, Spain)
    • 11:20 12:50
      TRIALS AND EARLY PHASE THERAPIES, Chair: tbd
    • 11:25 11:55
      TBD 30m
      Speaker: Delia Mezzanzanica (Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori di Milano, Italy)
    • 11:55 12:05
      Discussion 10m
    • 12:10 12:40
      TBD 30m
      Speaker: Elena Iana Braicu (Charité Berlin, Germany and Stanford University, USA)
    • 12:40 12:50
      Discussion 10m
    • 13:00 15:30
      LUNCHBREAK 2h 30m
    • 15:30 18:00
      PREVENTION, Chair: tbd
    • 15:30 16:00
      The role of diet, nutrition and body composition in primary and tertiary cancer prevention 30m
      Speaker: Ellen Kampman (Wageningen University, Netherlands)
    • 16:00 16:10
      Discussion 10m
    • 16:15 16:35
      COFFEE BREAK 20m
    • 16:35 17:05
      European Cancer Burden : Perspective in Primary Prevention 30m
      Speaker: Jérome Foucaud (Institut National du Cancer, France)
    • 17:05 17:15
      Discussion 10m
    • 17:20 17:50
      The role of physical activity in primary and tertiary cancer prevention 30m
      Speaker: Karen Steindorf (German Cancer Research Center and National Center for Tumor Diseases Heidelberg, Germany)
    • 17:50 18:00
      Discussion 10m
    • 18:05 18:15
      Sum up of Day 2 10m
    • 19:30 21:30
      POSTER SESSION I AND FINGERFOOD&DRINKS 2h
    • 07:30 09:00
      BREAKFAST 1h 30m
    • 09:00 10:40
      PATIENT INVOLVEMENT AND ETHICS/ BREAST CANCER/ WORKSHOPS II: PATIENT INVOLVEMENT AND ETHICS, Chair: tbd
    • 09:00 09:15
      Welocme Day 3 15m
    • 09:15 09:45
      Patient Involvement and Ethics 30m
      Speaker: Eva Winkler (Translational Medical Ethics Section, Managing Director of the National Center for Tumor Diseases (NCT) Heidelberg, Germany)
    • 09:45 09:55
      Discussion 10m
    • 10:00 10:30
      Patient Involvement/Hereditary Cancers 30m
      Speaker: Carla Oliveira (i3S - Instituto de Investigação e Inovação em Saúde da Universidade do Porto, Portugal)
    • 10:30 10:40
      Discussion 10m
    • 10:45 11:05
      COFFEE BREAK 20m
    • 11:05 12:30
      BREAST CANCER, Chair: tbd
    • 11:05 11:35
      Gene regulation in Breast Cancer 30m
      Speaker: Ana Teresa Maia (University of Algarve, Portugal)
    • 11:35 11:45
      Discussion 10m
    • 11:50 12:20
      Hereditary breast cancer - treatment and prevention 30m
      Speaker: Svetlana Lagercrantz (Karolinksa Institutet, Sweden)
    • 12:20 12:30
      Discussion 10m
    • 13:00 15:30
      LUNCH BREAK 2h 30m
    • 15:25 18:30
      WORKSHOP II
    • 15:30 17:30
      Clinical Decision Support Systems and the CCE Molecular Tumor Board Portal 2h
      Speakers: David Tamborero (Karolinska Institutet, Sweden), Richard Baird (Cancer Research UK Cambridge Centre, United Kingdom)
    • 15:30 17:30
      How to set up clinical trials 2h
      Speaker: Irene Brana (Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, Spain)
    • 17:45 18:00
      Talk Participant 4 15m
    • 18:00 18:15
      Talk Participant 5 15m
    • 18:15 18:30
      Talk Participant 6 15m
    • 18:30 18:40
      Sum up of Day 3 10m
    • 19:30 21:30
      POSTER SESSION II AND FINGERFOOD & DRINKS 2h
    • 07:30 09:00
      BREAKFAST 1h 30m
    • 09:00 10:40
      PRECISION MEDICINE II: Chair: Stefan Fröhling
    • 09:00 09:15
      Welcome Day 3 15m
    • 09:15 09:45
      TBD 30m
      Speaker: Emile Voest (Netherlands Cancer Institute, Netherlands and Chairman of CCE)
    • 09:45 09:55
      Discussion 10m
    • 10:00 10:30
      TBD 30m
      Speaker: Fabrice Barlesi (Gustave Roussy, France)
    • 10:30 10:40
      Discussion 10m
    • 10:45 11:05
      COFFEE BREAK 20m
    • 11:05 11:35
      TBD 30m
      Speaker: Jonas Bergh (Karolinska Institutet, Sweden)
    • 11:35 12:30
      Chair: tbd
    • 11:35 11:45
      Discussion 10m
    • 11:50 12:20
      TBD 30m
      Speaker: Stefan Fröhling (German Cancer Research Center and National Center for Tumor Diseases Heidelberg, Germany)
    • 12:20 12:30
      Discussion 10m
    • 13:00 15:50
      LUNCH BREAK 2h 50m
    • 15:50 18:20
      Chair: tbd
    • 15:50 16:20
      Doing research in the Real World: what we learned from COVID 19 30m
      Speaker: Giovanni Apolone (Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori di Milano, Italy)
    • 16:20 16:30
      Discussion 10m
    • 16:35 17:05
      Health economics 30m
      Speaker: Michael Schlander (German Cancer Research Center, Germany)
    • 17:05 17:15
      Discussion 10m
    • 17:20 17:50
      TBD 30m
      Speaker: Jakob Kather (Technische Universität Dresden, Germany)
    • 17:50 18:00
      Discussion 10m
    • 18:05 18:20
      Poster Prize + Flash Talk of the Winner 15m
    • 18:20 18:30
      Sum up of Day 4 10m
    • 19:30 21:30
      DINNER 2h
    • 07:30 09:00
      BREAKFAST 1h 30m
    • 09:00 10:40
      MICROENVIRONMENT AND RADIOMICS/ IMAGING/ NUCLEAR MEDICINE: MICROENVIRONMENT, Chair: tbd
    • 09:00 09:15
      Welcome Day 5 15m
    • 09:15 09:45
      TBD 30m
      Speaker: Mario Paolo Combo (Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori di Milano, Italy)
    • 09:45 09:55
      Discussion 10m
    • 10:00 10:30
      Adoptive T cell therapy using TILs and lessons from the tumor microenvironment 30m
      Speaker: George Couskos (Ludwig Institute for Cancer Research, Switzerland)
    • 10:30 10:40
      Discussion 10m
    • 10:45 11:05
      COFFEE BREAK 20m
    • 11:00 12:30
      RADIOMICS/ IMAGING/ NUCLEAR MEDICINE, Chair: tbd
    • 11:05 11:35
      Molecular Imaging and Theranostics in Oncology 30m
      Speaker: Wim Oyen (Humanitas University Milan, Italy )
    • 11:35 11:45
      Discussion 10m
    • 11:50 12:20
      TBD 30m
      Speaker: Raquel Pérez-López (Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, Spain)
    • 12:20 12:30
      Discussion 10m
    • 13:00 15:00
      LUNCHBREAK & Joint Activity 2h
    • 19:30 21:00
      DINNER 1h 30m
    • 07:30 09:00
      BREAKFAST 1h 30m
    • 07:30 10:30
      DEPARTURE & OPTIONAL ACTIVITY